Woorden van troost Woorden van troost
In de kerk in Ahrweiler las ik de volgende tekst:

(Vertaald)
Ik zocht mijn God: Hij liet zich niet zien
Ik zocht mijn ziel: ik vond haar niet
Ik zocht mijn broeder: ik vond hen alledrie

Het briefje waarop ik dit  jaren geleden overschreef, ligt zichtbaar bij me in de kamer en herhaaldelijk lees ik de woorden. Ze troosten me.

Goede zondag verder,
Jeb

Er is heel veel muziek waar ik iets mee heb, maar in de afgelopen maanden was onder andere het bijgaande lied - dat eigenlijk een gebed is - vaak in mijn hoofd.
Het is een lied dat in Taizé juist in deze tijd nieuw gemaakt is.
Oorspronkelijk in het Zweeds omdat de tekst van een Zweedse 'heilige' uit de 14e eeuw is: St. Birgitta van Zweden.
(Deze vrouw van adellijke afkomst was eerst gehuwd en kreeg 8 kinderen, maar na de dood van haar man wijdde ze zich helemaal aan het religieuze leven.
Ze is zelfs naar Rome gereisd en schijnt nog invloed gehad te hebben op de hoogste kringen rond de paus in die dagen)

Het in het Nederlands vertaalde lied hebben we in de Taizéviering van afgelopen 4 oktober met 5 mensen gezongen.
We hadden het met 11 mensen ingestudeerd, maar door de toen net strenger geworden corona-maatregelen mochten we niet allemaal zingen.
Er is tijdens de laatste repetitie wel (toevallig - want we wisten toen nog niet van de maatregelen) in de Ichthuskerk een opname van gemaakt.
Met een mobiele telefoon, dus het is geen hi-fi, maar toch wel goed te beluisteren.

Die stuur ik hierbij mee.
Er is ook een Zweedse opname van, die in Taizé opgenomen is door een dubbelkwartet.

De tekst is:
Maak mij Heer uw weg bekend,
en laat mij wandelen op dat pad.
Maak mij Heer uw weg bekend.
Breng mijn hart tot rust.

De eerste regels verwijzen naar uit Psalm 86 vers 11a

Ons hart is in deze tijd regelmatig 'onrustig', niet alleen om de zorgen rond het corona-virus, maar de hele samenleving lijkt soms wel 'op hol geslagen'.
Mensen komen zo snel vijandig tegenover elkaar te staan, zonder te luisteren naar wat de ander beweegt. Innerlijke rust kan je dan hard nodig hebben,
om zelf niet 'zwart-wit' te gaan denken.

Veel groeten van
Marie