ter overweging ter overweging

Op mijn bureau is het Pasen troef. Een gidsje met liturgische bloemschikkingen van de PKN, een tijdschrift met collecteaankondigingen van Kerk in Actie èn een gidsje met aanwijzingen voor de liturgie in de 40-dagentijd van diezelfde Kerk in Actie, informatie van Kind op Zondag vanwege het kindernevendienstproject èn een usb-stick met de afbeeldingen voor het project voor de kinderen met vaardigheden als kern van het programma, wat dichtbundels met vooral 40-dagen- en paasgedichten, een bestelfolder voor nieuwe Paaskaarsen en een kalender die als bijlage bij het blad Petrus wordt verspreid.

Het centrale thema dit jaar is een nieuw begin. Het begin van de 40-dagentijd werd gemarkeerd door het mogelijk halen van een askruisje. De 40-dagentijd is een periode van inkeer en nadenken over het leven en over wat er beter en anders kan om uit te lopen op Pasen. Pasen is het feest van een nieuw begin. Het seizoen waarin het leven opnieuw begint, de bloembollen uitlopen, de mensen meer verliefd blijken te zijn dan in de rest van het jaar. Pasen is het feest van het nieuwe begin, Jezus overwint de dood, blijkt sterker dan de dood en het leven krijgt een nieuwe kans.
Ondertussen mocht ik deelgenoot zijn van de doop van Samuel in de Eritrese kerk in Utrecht. Elders leest u een verslagje. Dan realiseer je je, dat een nieuwe kans krijgen en nieuw leven ervaren voor sommigen onder ons letterlijk het geval is. Gevlucht voor een regime dat mensen dwingt om meer dan 10 jaar in militaire dienst te zijn, zonder perspectief, krijgen ze hier de kans een nieuw leven op te bouwen.
Dat niet alleen. Ik zie ook jonge mensen die een nieuw huis kopen en nadenken over hoe ze samen het leven gaan opbouwen. Ik zie ouderen, die hun partner verloren aan de dood of aan het leven, hun weg zoeken naar een nieuw begin, naar een manier om om te gaan met verlies en toch een uitweg te vinden in het hier en nu. Ieder mens zoekt naar hoop.
Als er geen hoop meer is, gaat het kaarsje langzaam uit, het kaarsje van het leven. En dat is nu precies Pasen. Als het kaarsje dooft, dan wordt het in de Paaswake opnieuw ontstoken. Het hoeft niet gedoofd te blijven.

Allerlei materiaal helpt om richting te geven in de liturgie deze weken. We zingen een prachtig projectlied en lezen prachtige verhalen uit het evangelie naar Lucas. Op die manier leven we toe naar Pasen.
Iedereen mag iedere keer opnieuw beginnen, zoals Jezus ons voordeed.

Een groet voor jullie vanuit de pastorie en een goede tijd op weg naar Pasen, een nieuw begin.

Peter Breure

datum en tijdstip 26-03-2019 om 19:15

Meditatieve avond "Rond de bron"
datum en tijdstip 26-03-2019 om 20.30 uur