Ter overweging Ter overweging

Vakantie, uiterlijk en innerlijk vrij
Vakantie. Vrij zijn. Is dat niet heerlijk? Een afgebakende tijd waarin er voor werk geen plaats is. Een tijd van niets moeten, een tijd van mogen. Het latijnse woord vacare betekent vrij zijn. Vakantie betekent even vrij van verplichtingen, vaak ook reizen en het gevoel van avontuur en de schoonheid van de aarde bewonderen.
Die tijd moet er zijn. Geen mens kan maar blijven gaan. Er moet tijd zijn om te rusten, afgebakende tijd, dat wel. Mensen die met pensioen zijn zoeken vaak weer iets om te doen. Dan krijgt het leven nieuwe invulling, want leegte alleen, daar kan een mens niet in leven. Vakantie is anders. Het is een afgebakende tijd om bewust leeg te worden om ervaringen op te doen buiten het gewone.

‘Bedenk dat je slaaf was’
Die tijd moet je nemen. In de Joodse traditie weet men het heel zeker: als mensen alleen nog kunnen werken, zijn ze slaaf geworden. Genesis vertelt hoe God op de zevende dag rustte van zijn scheppingswerk. Op die dag mag je genieten van de schepping: de sabbat. Een dag vrij om vrij te zijn voor God, Vacare Deo. In het boek Exodus wordt de mensen voorgehouden: ooit was u slaaf in Egypte. Dat betekent zoveel als: ooit moest je altijd maar werken zonder te genieten van de schepping, van elkaar. En toch heeft slavernij ook iets aanzuigends. Je bent onvrij, maar tegelijkertijd hoef je niet zelf de verantwoordelijkheid te dragen voor je eigen bestaan, je eigen keuzes. Vrijheid moet je oefenen. Het is een keuze, en soms een lastige om te stoppen.

Vrijheid als kathedraal
Men zegt dat het jodendom geen grote kathedralen heeft, maar dat de sabbat het grootste gebouw voor de mensheid is geworden. Een prachtig beeld. Wie loopt er immers niet op vakantie een kerk binnen om de schoonheid ervan te bewonderen, om een kaarsje aan te steken?

Vrij naar een artikel van Nils Gillebaard in Meditatief leven.

Jeugd van Vroeger
datum en tijdstip 16-09-2019 om 20.00 uur