Ter overweging Ter overweging
Duizend-en-een waarheden?
We leven in een tijd waarin de waarheid nogal eens ter discussie wordt gesteld. Vooral de waarheid van iemand anders, heb ik het idee. De feiten liegen niet, leerde ik vroeger. Inmiddels zien we dat je met die feiten soms allerlei kanten uit kan. Door sommige feiten wel te noemen en andere niet. Bijvoorbeeld door aan het ene meer aandacht te geven dan aan het andere ontstaat zomaar een ander beeld. En dan heb je ook nog Russische internettrollen die fakenews maken, die feiten verzinnen om ons te verwarren.
In onze kerk, onze traditie hebben we al jaren geleden afstand genomen van dé waarheid. Dogma’s, vastomlijnde waarheden rond God en geloven hebben we afgelegd. We hebben geaccepteerd dat zelfs hoe we tegen God aankijken, of Hij een hij is of een zij, zelfs de vraag of God wel een persoon is, mag worden gesteld. En als we het over de hemel hebben, is dat voor de één hier op aarde en voor de ander vooral na dit leven. Het is wel eens ongemakkelijk, dat je niet precies weet wat de ander denkt en gelooft, maar het is ook weer niet vreemd. Juist dat we verschillen en dat we dat accepteren, maakt ons uniek.
In deze tijd merk je op straat, op feestjes (voor zover mogelijk), in de krant of op het nieuws dat juist dat voor veel mensen moeilijk is. Dat er misschien niet één waarheid is, maar verschillende. En wanneer je wellicht dezelfde waarheid aanhangt, dat je er dan ook nog anders mee om kan gaan.
Ook onder ons merk ik dat er verschillend omgegaan wordt met bv. de covid-feiten.  Wat we volgens mij vooral niet uit het oog mogen verliezen is dat er nog nooit vrede is gekomen door elkaar je mening op te leggen of elkaars mening belachelijk te maken. Vrijheid is een kwetsbaar gegeven dat bestaat bij de gratie van loslaten dat je de ander kunt beheersen, fysiek, maar ook geestelijk.
Loslaten is de kunst die maakt dat vrijheid kan bestaan. Ik geloof dat wat wij in ons leven hebben geleerd rondom onze manier van geloven, een weg is die uitkomst biedt in deze tijd. Elkaar oprecht vrij laten in het denken, met de opdracht om steeds in ons denken vooral ook het beste voor te hebben met de ander. Niet de ander ver boven jezelf stellen, maar beseffen dat een samenleving pas vrij is als mensen rekening houden met elkaar, in het contact samen zoeken naar balans. Dat gaat elke discussie of dogma te boven.
Laten we elkaar niet bestoken met dogma’s, zekerheden en zeker weten. Niet over God, niet over covid, niet over ‘hoe het echt gegaan is’ en niet over wat dan ook. Steeds zoeken we naar wat goed is voor ons allemaal. Het wordt weer kerst in 2020. Jozef en Maria leefden in een tijd van onderdrukking, onzekerheid, politieke en sociale onrust tussen landen, bevolkingsgroepen. Voor een arme reiziger was geen plaats in een herberg. En toch komt het kind van hoop. Met de komst van het kind komt ook de vernieuwing van het leven in zicht. Er blijft steeds weer hoop op nieuw leven. En dat is ‘waar’ op een manier die niet controleerbaar is of meetbaar. Het is een kwestie van vertrouwen. Letterlijk kleine baby’tjes, maar ook nieuw leven in ons eigen weerbarstige bestaan.
We hopen dat er een vaccin komt en dat de ziekte verdwijnt, dat we weer gewoon kunnen doen. Misschien wordt ‘gewoon’ wel niet meer gewoon, maar anders. Maar het wordt weer beter, dat geloof ik, er wordt steeds weer nieuw leven geboren. Het begint klein, maar ook het goede wordt weer volwassen.

Een goede adventstijd en kerst gewenst!

Peter Breure