Ter overweging Ter overweging

De zomer is achter de rug, de herfst heeft zijn intrede gedaan. Voor u is het oktober, voor mij nog september als ik dit schrijf. Er is net een preekwedstrijd geweest. Collega’s werden uitgedaagd om een haatzaaiende tekst te ontleden en te ‘bepreken’. In de bijbel staan nogal wat schurende teksten die niet lief zijn voor anderen en daarmee niet lief ogen voor onszelf en soms onze maag doen omkeren. We lezen er het liefst omheen. (Voor wie de winnende preek wil lezen: zie verder in het kerkblad of https://www.trouw.nl/religie-filosofie/dit-bijbelvers-is-geen-haattekst-het-is-een-uitlaatklep~b81f7652/ ).

En toch staan die teksten in de bijbel. Zo wordt ons geregeld het oordeel aangezegd in bijbelse teksten. Zo’n oordeel komt extra hard aan bij mensen die als kind in een orthodoxe kerk hebben gebivakkeerd en steeds weer met een strenge oordelende God of Heere werden geconfronteerd. Zij werden bang gemaakt. In onze gemeente zoeken we God in de liefdevolle aanwezige die ons leven heeft geschapen, ons dit leven gunt en ons de ruimte gunt om tot bestemming te komen binnen alle pijn en verdriet die ons soms overkomt. De immer Aanwezige wil troostend en inspirerend aanwezig zijn.
Niet alleen voor mensen die steeds zo’n strenge God voorgespiegeld hebben gekregen is het bijna niet te bevatten dat God ook liefde kan zijn, relaties tussen mensen gunt, het leven gunt. Ook mensen die gekwetst zijn door een ander mens, vaak in hun vroege jeugd, kunnen zich vaak niet overgeven aan een liefdevolle God. Als je eigenlijk niemand vertrouwt, waarom zou je God dan wel vertrouwen? En toch belijden wij, geloven wij, zoeken wij steeds weer naar die God. En soms even voelen we zijn of haar Aanwezigheid en schuilen we bij elkaar of geven we anderen de ruimte om te schuilen bij ons.

Die bijbel bevat soms schurende teksten, net als andere heilige boeken. Die schurende teksten verzwijgt de een liever en zegt dat hij daar niks meer mee kan, de ander misbruikt ze om zijn eigen gelijk kracht bij te zetten. Ik geloof dat geloof en religie zeker gebruikt is in de geschiedenis om de eigenheid van de groep te versterken, maar laten wij met heel veel anderen uitdragen dat ons zoekend geloven juist bedoeld is om in vrede en gerechtigheid te leven. Dat het oordeel niet een straf of eindafrekening van God is, maar iets dat ons overkomt als we het er steeds op aan laten komen en de zaken niet goed maken of juist in de soep laten lopen. En juist dan geloof ik ook, is er God bij wie we mogen schuilen.
De groepen zijn weer gestart, het seizoen draait weer. We gaan in gesprek over de toekomst van de kerk en onze gemeente. Hoe kunnen we als gemeenschap een zoekende gemeenschap zijn in relatie met elkaar en geïnspireerd vanuit hoe God ons heeft bedoeld, zonder oordeel en in bewogenheid voor elkaar.
Een hartelijke groet!

Peter Breure