Ter overweging Ter overweging

‘WOORD’ZOEKERS

Wie van puzzelen houdt, kan in de komende dagen zijn hart ophalen. Bijna elk tijdschrift - en zeker een zich respecterend puzzelblad – zal komen met een kerstpuzzel die kan helpen om ons te vermaken tijdens de feestdagen. Eén van de geliefde puzzels is de zogenaamde ‘Woordzoeker’. In een letterbrij - die menige dyslecticus tot wanhoop zou kunnen brengen – zoeken wij de woorden die met kerst te maken hebben. Advent, engelen, Vredevorst, Maria, herders.
Woordzoekers zijn echt van die puzzels die weinig inspanning vragen en waarmee veel mensen zich kunnen vermaken. En soms zelfs een prijs winnen, wanneer zij de oplossing inzenden. Anderen duizelt het voor ogen. Al die letters bij elkaar scheppen chaos. En onwillekeurig zie je dan voor je hoe iemand met zijn vinger over de letters gaat om enige structuur aan te brengen.
Voor de goede verstaander moet het inmiddels duidelijk zijn dat iemand die weet wat dyslectie is – zoals Pablo Picasso, Tom Cruise, Mozart, Roald Dahl, Prins William en Walt Disney - nu beschrijft waar één op de twintig mensen mee kampt. Of te wel 90.000 kinderen op de Nederlandse basisscholen. Je kunt dan jaloers zijn op de overleden Amerikaanse president John F. Kennedy die 1400 woorden per minuut met zijn ogen scande.

Woordzoekers: de één heeft er veel meer moeite mee dan de ander. Maar wat heeft het te maken met de kerstboodschap die Lucas verkondigt? Daar zijn toch geen puzzelaars bij aanwezig die hun tijd op een gezellige wijze proberen te vullen?
Neen, niet op die manier, maar er staat wel iets heel opmerkelijks in de Kerstboodschap. En daarvanuit willen wij overdenken wat de geboorte van Christus voor ons kan betekenen. Wat het kan bijdragen aan ons leven en ons geloof. Lucas vertelt van de herders, dat zij met eigen ogen gaan zien wat er gebeurd is en wat de Heer hen – bij monde van Gods Boodschapper en het engelenkoor – bekend heeft gemaakt. Zij gaan dus controleren of het waar is. Of moet ik zeggen, zij hebben de wens om het zelf mee te maken?
Ik wil nog wat verder met u kijken naar wat er in de grondtekst staat. Andere Bijbelvertalingen kunnen misschien helpen. Zo vertaalt de Naardense Bijbel bijvoorbeeld: „Laten we naar Betlehem gaan om met eigen ogen te zien wat er gebeurd is …” De Statenvertaling komt dichter bij het origineel: „Laat ons zien het woord dat geschied is ..”
De herders gaan dus op weg naar Bethlehem om het woord te zien. Gods Woord. En dat is een vreemde uitdrukking. Zij zoeken het Woord, niet om het te horen, want dat hebben zij al bij monde van de engel vernomen. Nu willen zij de proef op de som nemen. De woordpuzzel oplossen. Maar hoe komt Lucas er dan toe om te zeggen, dat de herders het woord gaan zien? Wat je moet horen, kun je toch niet zien? De mensen komen oren, ogen en andere zintuigen tekort om te kunnen bevatten dat zij nu in Gods nabijheid mogen vertoeven. Het woord zien. Het is meer dan alleen horen. Het is als het ware het tot in je poriën laten doordringen.
In het geboorteverhaal van Lucas 2 staat tot driemaal toe: ‘En het geschiedde’. Helaas weggevallen in de Nieuwe Bijbelvertaling, maar daarom niet minder belangrijk. Lucas spreekt daarmee namelijk op dezelfde wijze als het Oude Testament dat doet. Hij geeft er mee aan: Mensen let op: God gaat geschiedenis maken. Ik ga jullie nu vertellen, dat het gebeurt; toen en ook nu weer. Wij worden deelgenoot gemaakt van de heilsgeschiedenis die God bij monde van deze evangelist schrijft.
Dit Christuskind is het teken dat Gods Woord realiteit is geworden. „Vrede op aarde voor alle mensen die Hij liefheeft.” Woordzoekers houden het niet slechts voor zichzelf. Zij gaan op pad, vertellen wat ze zelf ontdekt hebben – ik zal maar zeggen hoe hun oplossing van de geloofspuzzel wordt opgelost – en om samen met de anderen de verwondering daarover te delen. Ik wens u gezegende kerstdagen toe.

Ds. Jan Esveldt, consulent van de Ichthuskerk Voorthuizen