Ter overweging Ter overweging

Begin deze maand was ik te gast op een dag van CCA, een contactorgaan van christelijke agrariërs. Zij hadden een landelijke ontmoetingsdag in Putten. Ik was er gevraagd om in een workshopronde een gesprek te voeren over bijbel en boer. Het was een middagworkshop. We gingen met elkaar in gesprek vanuit een bijbeltekst over de droom van de farao, de 7 vette en de 7 magere koeien. In die tekst wordt de boer niks gevraagd. Het woord wordt niet eens genoemd, maar in de 7 vette jaren moeten zij een belangrijk deel van hun oogst inleveren bij de farao, die daar later flink aan zal verdienen door verkopen aan het buitenland. Er wordt over de boeren beslist. Net als nu. Toch is Jozef niet zomaar een dromer, maar heeft hij blijkbaar met Gods hulp een hongersnood voorzien en de effecten afgewend. Dat leverde een pittig gesprek op. Als je een vergelijkbaar gesprek zou voeren met ‘burgers’ was het misschien niet eens opgevallen dat de boeren niks is gevraagd…
In de morgen sprak Nynke Dijkstra, de linker- en rechterhand van de scriba van de PKN René de Reuver. Zij heeft boerengenen. Zij sprak over pionieren en verbinden. Pionieren doet ze. Ze begeleidt mensen in de kerk, waar in allerlei plaatsen initiatieven worden gesteund om op de rand van kerk en samenleving mensen uit te dagen om over zingeving na te denken. Anders dan in de kerk, met het vooruitzicht dat zij misschien de kerk van de toekomst zijn. Pionieren om verbinding te zoeken met mensen buiten de kerk. Ze sprak over pionierende boeren die nadenken over duurzaam landbouw bedrijven. Veel boeren proberen naast directe agrarische activiteiten andere taken op de boerderij vorm te geven, deels uit maatschappelijke betrokkenheid, deels uit nood geboren. In de samenleving lijkt steeds minder inzicht in de complexiteit van de landbouw te zijn. “Ik zie veel ondernemingslust en veel creativiteit en kwaliteit,” zei Dijkstra. “Maar je moet ze ook kunnen inzetten, die kwaliteiten en als je het gevoel hebt dat je dat onmogelijk wordt gemaakt, gaat er iets mis. Dan is het tijd voor protest, maar óók voor eerlijk overleg.”
De verbinding tussen burgers en boeren lijkt in het gedrang te komen, net als de verbinding op veel meer vlakken in de samenleving. We zijn erg uit op autonomie, zelfredzaamheid en zien op allerlei vlakken dat mensen het niet alleen redden. Dijkstra roept ons op om weer goede buren te worden van elkaar, die met elkaar in gesprek gaan en voor elkaar zorgen. Geen partijvorming tegenover elkaar, maar in dialoog en naast elkaar, luister naar je omgeving. En, we moeten ons realiseren dat niet alles leidt tot een gemakkelijke oplossing. Er zal teleurstelling en mislukking blijven in onze wereld. Dé oplossing bestaat niet.
We leven toe naar kerst deze periode. Al snel zijn we geneigd er een romantisch feestje van te maken. Toch was er in die kerststal ook iets zichtbaar van de polarisatie in de wereld. Slechts herders hadden aandacht voor de geboorte van de Redder in de wereld. En ja, later wat buitenlandse wijzen, maar de burgers en de boeren hadden geen oog voor het kwetsbare kind van een eenvoudige timmerman, voor wie geen plaats was. Pionieren is steeds weer zoeken naar nieuwe mogelijkheden, niet stilzitten en onder ogen zien wat niet meer werkt. Verbinden blijft de opdracht. Durf je te verbinden met wat anders is dan jij gewend bent of kent. Eind september bezochten we twee boeren uit ons dorp om in gesprek te gaan over het boerenbedrijf in deze tijd. Elders leest u een verslagje. Misschien moeten we dat maar eens herhalen om in contact te blijven. Gaat u mee?
Een goede voorbereiding gewenst op de geboorte van Jezus. Denk eens rustig na waar uw pioniersgeest u heen leidt en waar een stukje verbinding met anderen gevraagd wordt.
We doen als Ichthuskerk mee met de Preek van de Leek in Barneveld. Afgelopen 27 oktober was Marjolein Demmers, directeur van Natuur en Milieu, te gast. We zijn weer op zoek naar bekende en minder bekende mensen die een binding hebben met Barneveld. Wie weet heeft u een idee.
In Amsterdam zijn er deze weken ook Preken van Leken. Op 1 december gaat minister Sigrid Kaag voor in de Singelkerk om 16.00 uur. Ik ga er heen. Wie gaat er mee? Ik hoor het graag.
Goede reis, Peter Breure

Bijbelkring (avond)