Ter overweging Ter overweging

Vlak voor we op vakantie gingen hadden we vrienden over de vloer, in de tuin beter gezegd. Een deel van onze kinderen was erbij met hun verkering en ook onze vrienden met een deel van hun kinderen met aanhang.
Voor de vakantie kon dat nog inderdaad. Geen handen, geen geknuffel. Het was voor het eerst eigenlijk dat we sinds maart vrienden over de vloer hadden en samen gingen eten. Het was echt genieten. Het goede leven.
En toch als je even goed had opgelet, was niet alles goed. Er waren ook spanningen in de groep. De één was banger dan de ander voor corona, één was bang voor zijn baantje, er was spanning in één van de relaties. En toch was het het goede leven.
Goed om bij elkaar te zijn, om met elkaar in gesprek te kunnen zijn, een beetje feestelijk, een beetje serieus over hoe het verder moet, en een beetje lol.
En elkaar zien. Niet alleen kijken, maar echt elkaar zien, voelen hoe het gaat en weten dat je er mag zijn.

Het thema van komend seizoen is Het Goede Leven. De PKN heeft dit thema bedacht op een moment dat Nederland verzadigd leek en aan de buitenkant alles glom. En toen veranderde alles, maar het thema blijft.
Op startzondag werd gelezen uit het eigenwijze boekje van Prediker uit de bijbel. ‘Geniet gewoon maar, want alles is je gegeven.’ Gegeven?
Het betekent eigenlijk dat alles op je weg komt, omdat het komt, je hebt er niet altijd even veel invloed op. Je kunt er boos, bang of verdrietig om zijn of vooral zien dat God ons het leven gunt. Het is een hele kunst, maar voor dit jaar een mooi motto.
Het betekent ook niet dat altijd alles goed gaat en je altijd maar geluk hebt. Want het leven komt zoals het komt. En dan heb je elkaar ook nodig om verdrietige dingen te kunnen delen en te kunnen dragen.
Iemand zei pas eens over die spreukentekst ‘Voor alles is een juiste tijd’: we zijn soms met het ene bezig en met onze gedachten al bij het volgende. En de vraag is of het nu de tijd is om bijvoorbeeld Schiphol te redden… Of misschien is het nu wel de tijd om alles duurzaam op te bouwen en na te denken over hoe we alles weer opbouwen in plaats van zo snel mogelijk zo veel mogelijk verdienen…
Voor alles is een tijd… zegt Prediker.
Alleen maar kniezen en je laten vangen door alles wat ons benauwt is niet goed voor je. Letterlijk doet het je bloeddruk stijgen. Je voelt je opgefokt. Of je voelt angst voor de uitslag, voor noem maar op. Laat het gaan en geniet van de mensen, de natuur, de ontmoeting, het moment. God gunt het ons.
Alles heeft zijn tijd.

Bovenstaande tekst had ik graag op startzondag als korte overweging willen uitspreken. Maar het liep anders. We bleven thuis vanwege een coronatest en ziekteverschijnselen. Dat ligt allemaal achter ons. Ondertussen realiseren we ons ook, dat het dus zo maar heel dichtbij kan zijn.
We moeten ons niet bang laten maken, maar ook niet alles wegschuiven of een groep de schuld geven. Het is in ons leven en het blijft nog even. En het maakt ons leven anders. Eenzamer ook. Jong en oud, werkend en niet-werkend, iedereen wordt getroffen. En dan zegt Prediker ook: voor alles is een tijd. Ook aan deze tijd komt een einde, misschien niet morgen en dus aan ons de levenskunst om vandaag en morgen toch te leven met de gedachte dat deze dagen ons geschonken zijn, gegund worden door de Eeuwige. Het goede leven.

Peter Breure