Ter overweging Ter overweging

Wat zal 2023 brengen?
Op die vraag wordt al snel een economisch antwoord gegeven. Bijvoorbeeld: de economie groeit in 2023 wat minder hard, er wordt een economische groei verwacht van 1,5% van het bruto nationaal product (dat is wat we in Nederland per jaar met elkaar verdienen). Voor de meeste regio’s ziet 2023 er niet rooskleurig uit, met nauwelijks groei of zelfs krimp, weten de economen ons te voorspellen.
In plaats van te kijken naar zaken als inflatie en dalende koopkracht, kun je je ook afvragen welk aandachtspunt gezondheid krijgt. Daarbij moet ik altijd denken aan degene die gezegd heeft: ‘Wie gezond is heeft vele wensen, wie dat niet is, heeft er maar één’.

Wie vooruitblikt kan zich ook afvragen: wat brengt de toekomst voor de Ichthuskerk?
Hoelang zal het duren voor er weer een predikant aan de Ichthuskerkgemeente is verbonden? Het aantal vacatures is zeker niet afgenomen. Er zijn kerken die meer dan twee jaar op zoek zijn naar een predikant.
Dat er veel veranderd is in kerkelijk Nederland staat buiten kijf. Ondanks dalende cijfers zetten nog steeds duizenden gemeenteleden zich in om de kerk in hun plaats te behouden. Zowel jongeren als ouderen kennen hun verantwoordelijkheid en laten het er niet bij zitten. Zij wachten niet af totdat een kerk zijn deuren moet sluiten.
Ik herinner mij hoe tijdens een studiedag verteld werd dat er destijds gereageerd werd op de komst van een glazen kerkje bij een inzending van de carnavalsoptocht in Zaltbommel. Vanwege de toenemende energiekosten had men in de grote kerk een glazen kerk gebouwd waar men ’s winters samenkwam voor de erediensten. De kritiek was niet mals. In de optocht konden de carnavalsbezoekers een glazen kerkje zien met teksten die er niet om logen. Ik moest denken: als die criticasters de diensten waren blijven bijwonen, dan was het glazen kerkje er helemaal niet gekomen.
Deze herinnering geef ik graag door als een doordenkertje; achteraf kun je namelijk gemakkelijk concluderen dat men het zover niet moet had laten komen.

Dit brengt mij tenslotte op een voorbeeld van hoe je al te gemakkelijk iets op een ander kunt afschuiven. Het betreft het verhaal over 4 mensen, genaamd Allemaal, Iemand, Iedereen en Niemand.
Er moest eens een belangrijk werk verricht worden, en Allemaal was er zeker van dat Iemand het zou doen. Iedereen had het kunnen doen, maar Niemand deed het.
Daarover werd Iemand heel erg kwaad, want het was toch de taak van Allemaal.
Allemaal dacht dat Iedereen het wel zou doen, maar Niemand realiseerde zich dat Allemaal het niet zou doen. Het einde van het Liedje is dat Iedereen Iemand de schuld gaf, omdat Niemand deed wat Iedereen had kunnen doen.
Ik wens iedereen een gezegend, gezond en energiek 2023 toe.

Ds. Jan Esveldt